Sivut

4. elokuuta 2015

Taigan pennut ovat syntyneet!

Eilen illalla  (3.8) Taiga synnytti kolme terhakkaa pentua 2 narttua ja 1 uroksen.
Jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä siirryin pentuhuoneen läheiselle sohvalle nukkumaan, yön aikana Taiga teki pesää ja pyöri laatikossaan. Aamulla mittasin lämmön 36.6! Lämmönlasku oli luultavasti alkanut jo yön aikana ja pysytteli alhaisena koko eilisen päivän. Taiga ei suostunut tulla päivän aikana millään pesästään pois ja läähätteli. Käytin kuitenkin sen  kävelyllä useaan otteeseen.
      Vähän ennen yhdeksää kerkesimme juuri pissalta sisälle, kun vedet lorahti laatikkoon, juttelin kasvattajan kanssa puhelimessa ja melkein heti puhelun lopetettua Taigalla alkoivat voimakkaat supistukset. 21.20 syntyi ensimmäinen narttu pentu, Taiga pesi pennun tunnollisesti puhtaaksi. Levottomuus jatkui ja pieni väli tuli supistuksien suhteen, kunnes ne taas kymmeneltä alkoivat ja klo 22.20 syntyi toinen pentu, joka oli uros. Viimeinen narttu pentu putkahti ulos sikiöpussissaan  23.05 ja heti perään tuli iso jälkeisläjä, jota en kummemmin kerennyt katsella, kun Taiga hyvällä halulla söi kaiken.

1. narttu pentu (317g) porukan pienin parkki vaalein merkein, hännänpäässä valkoista.
2. uros pentu (383g) parkki vaalein merkein.
3 narttu pentu (365g) parkki merkein, tassut valkoisetTaiga hoitelee katrastaan huolella, pissalla käyntikin tehdään muutamissa sekunneissa, kun niin kova kiire pentujen luo on. Taiga läähätteli vielä synnytyksen jälkeen ja muutamia jälkipolttoja olin huomaavina. Kerkesin ajatella, että sieltä tulee vielä lisää pentuja kuitenkin ajan kanssa Taiga  rauhoittui hieman ja nautti pennuistaan niitä hoidellen.
 Läähätystä kuitenkin oli vielä aamulla ja soitto eläinlääkärille mielenrauhan takia, koska kuume oli noussut 39 asteeseen. Eläinlääkäri sanoi sanoi syyksi nartun maidon laskun nisiin, joka kuulemma nostattaa lämpöä ja läähätys kuuluu asiaan, tätä saattaa kestää jopa muutaman päivän ja nartun elimistö palautuu synnytyksestä. Jälkipolttojakin saattaa esiintyä.  Kunhan lämpö ei nouse yli  39,5 niin kaikki vaikuttaa normaalilta.

Taigan pentujen hoitoa on ilo katsella. Nyt kuitenkin emäntä levolle, valvomiselta ei ole vältytty. Tässä video, jonka otin tänään (4.8) pennut melkein vuorokauden ikäisiä.

2 kommenttia: